PEO 311741

Ocupare si Economie Sociala in Regiunea Vest

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Caras Severin implementează proiectul „Ocupare si Economie Sociala in Regiunea Vest, Cod proiect: 311741.

Proiectul este finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027 și a fost depus în cadrul apelului de proiecte PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52 Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate.

Valoarea totală a proiectului: 14.854.402,60 lei.

Valoarea cofinanțare UE: 12.626.242,21 lei.

Durata de implementare 30 luni, data început proiect 01.08.2024, data finalizare 31.01.2027.

Obiectivele proiectului

Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea accesului pe piata muncii si adoptarea masurilor de activare pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, tineri 30-35 ani, someri, someri de lunga durata, persoane din grupuri dezavantajate pe piata muncii, persoane inactive, prin dezvoltarea antreprenoriatului social si a economiei sociale in mediul urban, prin infiintarea de intreprinderi sociale si crearea de noi locuri de munca in mediul urban din Regiunea Vest, respectiv dezvoltarea comunitatilor locale si combaterea saraciei, prin dezvoltarea competentelor antreprenoriale, promovarea antreprenoriatului social ca mijloc de dezvoltare durabila locala, sprijinirea initiativelor antreprenoriale (ca forma de ocupare pe cont propriu si de creare de noi locuri de munca) si cresterea sustenabila a ocuparii prin infiintarea afacerilor sociale si consolidarea capacitatii intreprinderilor sociale de a functiona intr-o maniera auto-sustenabila.

Proiectul isi propune atingerea urmatoarelor obiective specifice/operationale, care constituie beneficii directe pentru persoanele din grupul tinta deoarece le faciliteaza infiintarea unor afaceri sociale viabile si sustenabile:

O.S.1 Dezvoltarea competentelor si abilitatilor antreprenoriale si de planificare pentru 132 persoane, necesare pentru valorificarea initiativelor in domeniul antreprenoriatului social; 

Activitatea 1 (subactivitatile 1.1-1.4) contribuie la realizarea OS1, prin rezultatele asumate in cadrul subactivitatilor: 

1.1. Informarea publicului prin mass-media, materiale de promovare si Internet, completarea a minim 132 fise de informare, organizarea a 12 evenimente de informare generala si specializata.

1.2. Completarea a minim 132 fise/formulare de inregistrare in grupul tinta si chestionare de analiza, 132 dosare complete si selectarea a 132 persoane pentru a urma cursul Antreprenor in economia sociala, inregistrare minim 23 entitati/intreprinderi sociale (viitorii beneficiari ai ajutoarelor de minimis).

1.3. Furnizarea cursului Antreprenor in economia sociala (180 ore) pentru 132 persoane, 90,90% persoane certificate – 120 de certificate de absolvire a cursurilor de formare antreprenoriala, recunoscute de ANC; elaborarea planurilor de afaceri, individual sau in echipa, de catre toti participantii la curs cu ajutorul software-ului.

1.4. Minim 23 planuri de afaceri selectate pentru finantare si 5 pe lista de rezerva, aplicarea si respectarea prevederilor ghidului si a metodologiilor de selectie.

De asemenea, Activitatea 1 (subactivitatile 1.1-1.4) contribuie la indeplinirea Indicatorului de realizare ECCO01 – 132 participanti  (cu mult peste tinta minima de 100 participanti) si a Indicatorului de rezultat 5SR01 – 90.90% persoane certificate (cu mult peste tinta minima de 80%).

Activitatea 1 asigura premisele pentru indeplinirea Indicatorului de realizare 5SO06 – 136 locuri de munca create (cu mult peste tinta minima de 84).

O.S.2 Dezvoltarea competentelor si abilitatilor manageriale/de gestionare pentru 23 persoane, necesare pentru initierea, administrarea si dezvoltarea intreprinderilor sociale; 

Activitatea 1 (subactivitatile 1.5 si 1.6) contribuie la realizarea OS2, prin rezultatele asumate in cadrul subactivitatilor:

1.5. Furnizarea serviciilor de consiliere catre 23 persoane in vederea implementarii planurilor de afaceri si asigurarii dezvoltarii/sustenabilitatii intreprinderilor sociale, 1 retea antreprenoriala infiintata si functionala, elaborare capitole Brosura masuri etapa 1.

1.6: minim 23 intreprinderi infiintate si functionale, 23 contracte de subventii semnate, asigurarea respectarii tuturor conditiilor din GSCS pentru infiintarea de intreprinderi sociale in mediul urban.

Activitatea 1 asigura premisele pentru indeplinirea Indicatorului de realizare 5SO06 – 136 locuri de munca create (cu mult peste tinta minima de 84).

O.S.3 Asigurarea dezvoltarii (pentru a functiona intr-o maniera auto-sustenabila), crearii de noi locuri de munca si respectarii obligatiilor, prin furnizarea sprijinului pentru 23 intreprinderi sociale din mediul urban.

Activitatea 2 contribuie la realizarea OS3, prin rezultatele asumate in cadrul subactivitatilor: 

2.1. Transmiterea cererilor de rambursare/plata, minim 23 intreprinderi sprijinite prin decontarea transelor din ajutorul de minimis.

2.2.  Minim 23 intreprinderi sociale monitorizate pentru indeplinirea conditiilor asumate in cadrul planurilor de afaceri, elaborare capitole Brosura masuri etapa 2.

De asemenea, Activitatea 2 contribuie la indeplinirea Indicatorului de realizare 5SO06 – 136 locuri de munca create (cu mult peste tinta minima de 84) si asigura premisele pentru indeplinirea Indicatorului de rezultat 5SR05 – 95,58% (peste tinta minima de 95%), Solicitantul asumandu-si o perioada de sustenabilitate de 13 luni, astfel incat locurile de munca trebuie mentinute de beneficiarii ajutoarelor de minimis in aceasta perioada de sustenabilitate.

Activitățile proiectului

  • Îmbunătățirea nivelului de competențe antreprenoriale și manageriale pentru 132 de persoane, prin furnizarea de programe de formare în domeniul antreprenoriatului în economia socială (Curs: Antreprenor în economia socială, Cod COR 112032), finalizat cu certificat de absolvire și subvenție în valoare de 900,00 lei.
  • Acordarea de sprijin în vederea înființării de întreprinderi sociale (dezvoltarea cunoștințelor/abilităților tehnico-economice și juridice) prin furnizarea de servicii de consiliere/consultanță/mentorat în economie socială.
  • Concurs în vederea selectării a 23 de planuri de afaceri pentru obținerea unei finanțări nerambursabile prin schema de ajutor de minimis.
  • Implementarea a 23 de planuri de afaceri, înființarea și monitorizarea a 23 de întreprinderi sociale în mediul URBAN, Regiunea Vest, care creează minimum 136 de locuri de muncă ce vor fi ocupate de persoane din grupuri vulnerabile (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri, șomeri de lungă durată, tineri cu varsta intre 30-35 ani, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive).

Rezultate proiect

  • 132 de persoane absolvente ale cursului „Antreprenor în economia socială”
  • 23 de întreprinderi înființate și finanțate

136 de locuri de muncă create

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați mfe.gov.ro.